Kilka słów o żywieniu młodego sportowca

Zdaniem dietetyka klinicznego oraz trenera personalnego – Iwony Wierzbickiej dzieci to prawdopodobnie grupa, która w obecnych czasach odżywia się najgorzej. Rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na to co spożywają ich pociechy, ponieważ to od nich w głównej mierze zależy czy ich dziecko odżywia się prawidłowo czy nie. Przez ostatnie ludzka dieta uległa bardzo dużym zmianom. Coraz więcej mamy do czynienia z żywnością przetworzoną i zmodyfikowaną genetycznie. Problemy z dzisiejszym odżywianiem dotyczą głównie:

  • Dużego spożycia prostych węglowodanów ( cukier, słodkie pieczywo, słodycze);
  • Spadku spożywania węglowodanów złożonych ( zboża, kasza, fasola i inne rośliny strączkowe);
  • Wzrostu spożycia białka zwierzęcego ( mięso, drób ,jaja, produkty mleczne), a spadku konsumpcji białka roślinnego (pełne zboża, rośliny strączkowe);
  • Wzrost spożycia produktów ubogich w błonnik;
  • Wzrost spożycia tłuszczów nasyconych (tłuszcze zwierzęce), a spadku konsumpcji tłuszczów nienasyconych (oleje roślinne);
  • Wzrost użycia chemikaliów ( nawozy sztuczne, pestycydy, środki konserwujące, emulgatory );

Wielu rodziców nie jest świadomych jak ważny dla harmonijnego rozwoju młodego sportowca jest odpowiedni jadłospis. Odpowiednia dieta jest jedną z dróg do odniesienia sukcesu.:

  • Zwiększa się zdolność organizmu do wysiłku;
  • Zwiększa zdolność regeneracji;
  • Poprawia się wydolność, odporność na choroby i infekcje;
  • Pozytywnie wpływa na psychikę oraz funkcjonowanie układu pokarmowego;

schemat zywienie

Co powinna zawierać odpowiednia dieta?

  1. Białka – składnik budulcowy organizmu ( mięśnie, stawy, enzymy, hormony, ciała odpornościowe). Spożywanie białka niezbędne jest do prawidłowego wzrostu organizmu, regeneracji oraz odporności.
  2. Węglowodany – główny materiał energetyczny ( szczególnie, gdy dziecko jest bardzo aktywne). Nie należy jednak nadużywać węglowodanów, ponieważ nadmiar ich spożycia może prowadzić do:
  • Otyłości;
  • Insulinooporności;
  • Cukrzycy;
  • Stanów zapalnych – miażdżycy;
  1. Tłuszcze – składnik energetyczny, ale również element budujący układ nerwowy oraz prekursor produkcji hormonów.
  2. Witaminy – katalizatory, które regulują reakcje metaboliczne zachodzące w organizmie.
  3. Składniki mineralne – elementy budujące wiele struktur organizmu oraz regulatory wielu procesów w nim zachodzących
  4. Woda – niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Bierze udział m.in. w: utrzymywaniu temperatury ciała, transportowaniu składników odżywczych, usuwaniu produktów przemiany materii

murKilka uwag i rad !!

  • Przed grą lub treningiem należy spożyć wysokowęglowodanowy posiłek ( najpóźniej 2-3 godziny przed wysiłkiem).
  • Najważniejszą rzeczą podczas wysiłku jest to, aby w organizmie nie brakło wody.
  • Ważny jest rozkład posiłków w czasie dnia, który powinien być rozłożony w czasie.
  • Co jeść w dniu, kiedy jest rozgrywany turniej przez cały dzień, jakie śniadanie, co w przerwach między meczami?

,,W tym dniu powinno pojawić się zdecydowanie więcej węglowodanów, czyli kasze, płatki, owoce, jak również pełnowartościowe białko, jak jaja i mięso. Między meczami mogą być zjadane kanapki – np. z pieczywa żytniego, z wędliną i warzywami, owoce – w szczególności dojrzałe banany, suszone owoce” (Iwona Wierzbicka).

Warto zadać sobie pytania:

1. Jakich produkty wykorzystuję przygotowując posiłek dla mojego dziecka?

2. Z jakich źródeł pochodzą te produkty?

3. Jakie nawyki żywieniowe wpajam mojemu dziecku?

Dowiedz się więcej:

  1. Asystent Trenera – wydanie specjalne – Żywienie małych sportowców str. 6-10.
  2. Piłka nożna dla najmłodszych – Miłosz Stępiński, Krzysztof Paluszek – Zasady żywienia i właściwej diety młodych sportowców str. 29-31.
  3. Jak być skutecznym trenerem – Reiner Martens – Odżywianie str. 365 – 390.

Podyskutuj z autorem:

pawlak foto

 

 

 

 

 

 

Michał Pawlak

m.pawlak@polska-pilka-nozna.pl

 

 

 

Dyskusja: